Uitreiking Compassiepluim en aanmoedigingsprijs

17 oktober 2022

Zondag 18 september werd de Vredesweek 2022 geopend tijdens een bijeenkomst in de Bibliotheek Marienburg Nijmegen.
Er was een gevarieerd programma met zang, muziek en een Vredesgedicht door de stadsdichter Heidi Koren, en de Vredesambassasdeur Conrad Savy ging in gesprek met Burgemeester Bruls over ‘Generatie Vrede”, het onderwerp van de Vredesweek 2022.

Tijdens de bijeenkomst reikte Burgemeester Bruls, namens het Huis van Compassie, de Compassiepluim uit, een prijs die bestemd is voor iemand die harten verwarmt, mensen verbindt en welzijn bevordert. Ook werd de Aanmoedigingsprijs uitgereikt.

De Compassiepluim 2022 ging naar Lucy Geertman.
Lucy Geertman is straatpastor bij stichting Het  Kruispunt in Nijmegen. Zij geeft op uitzonderlijke wijze een stem aan een groep kwetsbare medebewoners van de stad. Zij maakt thuis- en daklozen zichtbaar en nodigt ons uit om deze medebewoners te zien.
Ze houdt van de straat, is erdoor gefascineerd en voelt er zich thuis. Tijdens de corona ging zij op zoek naar de daklozen die in die tijd nergens terecht konden en bracht hen koffie en een gesprek.
De Aanmoedigingsprijs 2022 ging naar Plan_A.
Plan_A is een restaurant, flexwerk- en ontmoetingsplek in Nijmegen West, vrij recent opgezet door een groep jonge ondernemers. Plan_A is een onderneming met een sociaal hart. De jonge ondernemers werken hard om hun onderneming te laten slagen maar zij zijn zich daarbij bewust van het feit dat zij binnen een gemeenschap opereren. Zij zoeken verbinding met de gemeenschap en waar mogelijk zetten zij zich in om minder kansrijke medebewoners een kans te geven om bijvoorbeeld werkervaring op te doen. Ze zoeken de samenwerking met maatschappelijke initiatieven en laten zien dat commercieel handelen en maatschappelijke betrokkenheid goed samen kunnen gaan.