Zonnige vakantie in Huissen

7 oktober 2021

Het Huis van Compassie kon dit jaar, ondanks het feit dat de coronacrisis nog niet voorbij was, toch weer een vakantie organiseren voor haar bezoekers die niet in de gelegenheid zijn om zelf op vakantie te gaan. Twee en twintig vluchtelingen, gezinnen met kinderen en alleenstaanden, konden onder begeleiding van vrijwilligers van het Huis van Compassie vijf dagen verblijven in het Dominicanenklooster in Huissen.

Er was een mooi en gevarieerd programma georganiseerd. Dit jaar konden we gelukkig wél een uitstapje maken. Deze keer was dat naar het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Daarnaast waren er leuke activiteiten zoals een dansworkshop, een workshop clownerie en een schilderworkshop. En natuurlijk spelletjes, voetballen, badminton spelen in de tuin etc.
De spannende bingo was ook deze keer weer een topper!

Het bezoek aan het Nederlands Openluchtmuseum was voor de deelnemers een hoogtepunt. Ook de tieners waren bijzonder geïnteresseerd in hoe de mensen hier vroeger leefden en wat de verschillen en overeenkomsten zijn met hun land van herkomst. Ze verbaasden zich bv. over een weegschaal die hier als iets van lang geleden werd gepresenteerd, maar die in Afghanistan nog dagelijks gebruik is.
Met name de ‘Canon van Nederland’ die in het entreegebouw is ondergebracht kon op veel enthousiasme rekenen. Mooie, spannende presentaties en veel ‘doe’ onderdelen zijn voor alle leeftijden leuk om te beleven.
De wandeltocht op zaterdag was heel gezellig. Wandelen naar het veerpont, picknicken in een recreatiegebied met een speeltuin en een kinderboerderij en via een andere route terug naar het veerpont. Al met al zo’n 13 km. En hierbij reageerden de pubers (gelukkig!) net als de Nederlandse dat vaak doen: “hoe lang is het nog” en “wanneer zijn we er”? Terwijl ze tijdens de vlucht met het gezin vaak wel 14 uur per dag liepen!
De weergoden waren ons goed gezind deze dagen; ondanks de voorspellingen van regen, viel die de meeste dagen pas ’s avonds, als we weer binnen-activiteiten hadden.

Na vijf dagen nam een blije groep mensen afscheid van elkaar met in hun telefoons héél veel foto’s en filmpjes.
Weer een heel geslaagde vakantie, die zeker voor herhaling vatbaar is! Met dank aan het Dominicanenklooster en de inzet van onze vrijwilligers.