Succesvol project Huis van Compassie en Ecodorp Zuiderveld

13 september 2021

Het afgelopen jaar hebben tien vrijwilligers vanuit Het Huis van Compassie meegeholpen bij Ecodorp Zuiderveld. Vanaf najaar 2020 zijn de mannen van het Huis van Compassie betrokken bij de afbouw van 48 woningen bij Ecodorp Zuiderveld in Oosterhout.Gemiddeld drie dagen per week waren zij enthousiast bezig om samen met de bewoners de huizen af te werken die door woningbouwvereniging Talis gebouwd waren.

In de eerste periode zijn onder professionele begeleiding de muren van alle huizen gestuct met leem. Tevens werden in verschillende huizen keukens geplaatst, vloeren gelegd etc. Op de werkdagen werd door de bewoners gezorgd voor een goede lunch met soep en salade. Tijdens het werk waren er natuurlijk vaak momenten om contacten te leggen en ervaringen te delen maar dat was zeker ook het geval tijdens de lunches. Vanaf januari dit jaar zijn de eerste bewoners in het ecodorp komen wonen en vanaf mei zijn alle huizen bewoond.

Al met al was het een win/win-situatie: de bewoners hadden hulp nodig om hun huizen af te bouwen, de algemene verblijfruimte, schuur etc. en de vrijwilligers deden nieuwe contacten op, konden Nederlands oefenen, leerden nieuwe klusvaardigheden, waren zinvol bezig met eventueel perspectief naar de toekomst……

Er werd op het ecodorp niet alleen hard gewerkt maar er was ook regelmatig tijd voor verdere kennismaking en plezier. Er zijn al verschillende keren bijeenkomsten georganiseerd tussen de vrijwilligers en de nieuwe bewoners van het ecodorp. Er werd dan lekker samen gegeten en muziek gemaakt.

We zijn bezig met de laatste maanden van het project: de vrijwilligers zijn nu nog twee dagen per week bezig om de algemene ruimte van het ecodorp klaar te maken voor gebruik: wanden plaatsen, schilderen, sanitair aanleggen etc. Verder wordt er in de tuin nog een grote schuur gebouwd voor fietsen, tuingereedschap e.d. Een succesvol project van Het Huis van Compassie !!