Verslag van de Vredesmaaltijd op 19 september

1 oktober 2018

Een volle zaal op 19 september in de Vredesweek, waarin het Huis van Compassie en Stichting KUS een gezellig etentje combineerden met sfeervolle muziek, boeiende kunst en persoonlijke verhalen van mensen die hun visie op wereldvrede deelden.

Esther Zawiolkowski van de Raad voor Levensbeschouwing en Religie Nijmegen opende na 18.00 uur met een prachtig gedicht. De nog jonge Vera van Duuren zong met gitaar een zelfgeschreven lied over verbinding in het leven. ‘Liefde met een hoofdletter’ zo omschreef gastvrouw Mirjam de inhoud van het nummer na afloop. Internationale kookgroep Inȧsakó verzorgde een heerlijk voor-en nagerecht, waarbij de overheerlijke gekruide kip, gaar tot op het bot, er boven uit sprong.

Hoofdmoot van de avond: vier verhalen vanuit verschillende generaties over samenleven en vrede bewaren in je omgeving. De Cypriotische Fazilet Jürün presenteerde een uniek boek van haar oom. Frans de Bont ging van het oude Katholieke leven naar Zenmeditatie. Beppie Peters deelde een persoonlijk verhaal over vallen en opstaan, moeilijkheden die haar ook verder hebben laten groeien en het belang van sociaal met elkaar leven. Zij is naar een lezing van de Dalai Lama geweest, wat haar bijzonder raakte. Mohamed Algorani heeft veel meegemaakt voor hij naar Nederland kwam. Hij is nu betrokken bij veel mooie projecten in de samenleving, hij helpt ook bij van alles in het Huis van Compassie. Hij gaf zijn boodschap over vredig samenleven mee.

Alle sprekers hebben open verteld over de persoonlijke weg die ze hebben afgelegd en lieten zien dat je vrede in kleine dingen kunt terugvinden en vooral bij jezelf begint. Na een heerlijk toetje, bleek uit de reacties vanuit de zaal, dat het een avond was dat zeer de moeite waard was en leidt tot nieuwe inspiratie.