Verslag van inspiratielunch met April Ranshuijsen

3 juli 2018

Op dinsdag 19 juni hield April Ranshuijsen, fractievoorzitter van GroenLinks en onderneemster, tijdens de inspiratielunch een toespraak, met als thema compassie in actie. Haar aankondiging was zeker niet onopgemerkt gebleven gezien het aantal inschrijvingen voor haar bezoek. Haar toespraak deelde ze op in drie delen: politiek, ondernemerschap en privé.

Ze vertelt hoe in elk van deze gebieden compassie een rode draad in het leven is.
Voor iemand die heeft moeten leren omgaan met een lichamelijke handicap, lijkt compassie bijna vanzelfsprekend een thema in het leven. April geeft aan welk effect haar spierziekte op jonge leeftijd heeft gehad op mentaal vlak. Gepest worden op jonge leeftijd, het op zichzelf wonen en toch afhankelijk zijn van anderen. De bezoeken aan artsen, de therapieën. Het speelt allemaal een rol. Veel kracht heeft ze gehaald uit het boeddhisme, de mindfulness cursussen en haar theateropleiding, wat voor haar een belangrijke uitlaatklep is geweest. Ze geeft aan hoe ze geleerd heeft zich minder afhankelijk op te stellen. “Als je niet wilt dat mensen je anders behandelen, moet je jezelf ook niet zo opstellen”, vindt ze. Dat is een houding die ze zichzelf heeft moeten aanleren.

Veel interesse vanuit de zaal was er natuurlijk in haar werk als politicus. Want hoe staat compassie in verhouding tot politieke partijen die qua ideologie ver uit elkaar liggen. Daarover zegt ze: “Je probeert de overeenkomsten te vinden, het beste uit elkaar te halen en samen toe te leven naar het gezamenlijke doel, een leefbaar Nijmegen. Wanneer je dat voor ogen houdt kun je met elkaar ver komen.” Ze vertelt hoe hecht de coalitie in Nijmegen is en hoe lief en leed gedeeld wordt, ook buiten de politiek om.
“Mensen zijn dagelijks bezig met leven in plaats van overleven.” Ze ziet hoe moeilijk mensen het vinden om het gevecht aan te gaan met hun problemen. Die mensen wil ze graag helpen in haar werk als coach, inspirator en ook als politicus. Al gaat het in de politiek vooral om het creëren van randvoorwaarden.

Tijdens de lekkere lunch werd vooral ook uitgewisseld wat het verhaal op riep met betrekking tot het zelf met compassie leven. We hoorden daarover nog meer inspirerende persoonlijke voorbeelden. Al met al een geslaagde bijeenkomst.