18 september: Podiumgesprek in de Vredesweek 2017

5 september 2017

Paul de Blot SJ zal ingaan op het thema “de natuur als leermeester van duurzaamheid als zingeving”. Het zoeken naar duurzaamheid is als het ware in de wording van de wereld ingebouwd. Dat blijkt uit de evolutie, die in de miljoenen en miljoenen jaren steeds duidelijker sporen laat zien van een streven naar duurzaamheid. In de menselijke fase van dit allesomvattende verhaal van de wording krijgt duurzaamheid het karakter van zingeving op spiritueel niveau.

De vraag naar duurzaamheid ontstaat bij onzekerheid, als iets vastloopt in het leven, in het werk. Op deze twijfelmomenten hebben we de behoefte te overleven. Deze behoefte aan overleven is een vraag naar duurzaamheid.

Meestal proberen we deze vraag verstandelijk aan te pakken. Dit is een benadering van buiten af. De zoektocht naar duurzaamheid kent ook een binnenkant. De binnenkant wordt zichtbaar als we geen raad meer weten. Alle houvast is verloren gegaan. De vraag naar overleven en duurzaamheid komt dan op een dieper niveau tot bewustwording als een “waarom” vraag. Waarom overkomt ons dit? Wat is de zin van dit alles? Moeten we doorgaan? Dit betreft dan de vraag naar een dieper zijnsniveau. Op deze vraag kan geen antwoord gegeven worden. Het antwoord is een nieuwe vraag. Het zoeken naar duurzaamheid voltrekt zich als een spiritueel verhaal van zingeving…..

Paul de Blot SJ zal nader ingaan op dit thema. Na de inleiding gaat hij in gesprek met de aanwezigen.
Paul de Blot SJ is geboren in Indonesië, heeft het concentratiekamp in de tweede wereldoorlog overleefd. Hij is honorair hoogleraar Business Spiritualiteit aan de Universiteit Nyenrode en zet zich in voor zieken en ontheemden. Meer over Paul de Blot? PauldeBlot.nl

Datum:        maandag 18 september
Tijd:             20.00 – 22.00 uur (zaal open: 19.30 uur)
Locatie:      de Boskapel (Graafseweg 276, Nijmegen), zie ook www.boskapel.nl
Kosten:       € 7,50 (of naar draagkracht)
Parkeren:    gratis parkeerruimte bij Graafseweg 274 en 276

Podiumgesprekken 2017-2018: “Wees de verandering die je in de wereld wenst!” (Gandhi)

De komende 3 podiumgesprekken zullen in het teken staan van KLIMAATVERANDERING en zullen o.a. gaan over: klimaatverandering en zingeving/spiritualiteit en klimaatverandering en ik?

Een actueel en tot de verbeelding sprekend thema, dat niet alleen opgelost kan worden door nieuwe technologie en duurzame energie, maar effectief klimaatbeleid vraagt ook om innerlijke klimaatverandering, transformatie van het collectieve bewustzijn en een verschuiving in ons denken. Een zoektocht naar levenskwaliteit en zingeving, betekenis en diepgang. Door met elkaar in gesprek te gaan, blijven we als individu (of als groep) niet slechts een druppel op een gloeiende plaat, maar kunnen we een druppel, druppels neerlaten in ieders eigen denkvijver om ons zo bewust te  worden van de immense verandering die ons, onze kinderen en kleinkinderen te wachten staat. Een verandering die al is ingezet……ook bij onszelf??