Jaarverslag 2016: Repair Café in Huis van Compassie

20 maart 2017

Terugkijkend vanaf de start op 21 februari 2014  (“Negen reparaties gelukt, een advies gegeven en twee niet gelukt”) kunnen we stellen dat het Repair Café Willemskwartier anno 2016 een vaste plek heeft verworven bij de mensen die apparaten, kleding en sieraden een tweede leven willen geven.

In 2016 is ons vrijwilligersteam met een reparateur uitgebreid. Totaal werken we nu met elf vrijwilligers. Parallel aan het Repair Café is in het najaar van 2016 gestart met het project: Kappers café voor mannen met een (zeer) kleine portemonnee.

De resultaten van 2016:

Tijdens de 10 Repair Café bijeenkomsten (juli en augustus zomerstop) op de 3e vrijdag van de maand hebben 227 mensen de weg gevonden naar het Huis van Compassie.

Er zijn 460 ter reparatie aangeboden objecten geregistreerd. Daarnaast kwamen diverse mensen langs uit nieuwsgierigheid of voor een praatje onder het genot van een kopje koffie of thee.

Repair Café Willemskwartier trekt zeker niet alleen bezoekers uit de omringende wijken. Ondanks de toename van het aantal Repair Cafés in en rondom Nijmegen komen met regelmaat bewoners uit andere wijken langs.  Ook ontvangen we met regelmaat bezoekers uit de omliggende gemeenten.

Naast het maandelijks verspreiden van flyers en het plaatsen van een artikel en/of aankondiging op relevante websites is ons inziens vooral weekkrant De Brug de belangrijkste verspreider van het maandelijks terugkerend initiatief in de wijk.
De sfeer tijdens de bijeenkomsten wordt zowel door bezoekers als vrijwilligers als zeer prettig, lekker kleinschalig, gastvrij, ongedwongen maar ook als deskundig ervaren. 

Overzicht reparaties 2016 Aantal Gerepareerd Half gerepareerd Niet gerepareerd
Elektrisch 134 58 23 53
Naaimachines 0 0 0 0
Computer/laptop 0 0 0 0
Kleding/verstelwerk 64 49 5 10
Fiets 9 7 1 1
Meubels 1 1 0 0
Sieraden 9 7 1 1
Anders 13 8 3 2
Totaal 230 130 33 67