27 januari: KIJK MAAR filmavond met Jagten

2 januari 2017

jagtenIn het Huis van Compassie tonen we regelmatig films. Films met een hart en een ziel, die uitnodigen tot uitwisseling van gedachten. Thema van onze filmcyclus dit seizoen is ‘de Vreemdeling’. Op 27 januari vertonen we ‘Jagten’.

Jagten van regisseur Thomas Vinterberg (Denemarken, 2012)
De peuter Klara voelt zich afgewezen door crècheleider Lucas, de beste vriend van haar vader, en claimt dat hij haar misbruikt heeft. Daarna stort de wereld van Lucas (Mats Mikkelsen) in. Festen-regisseur Vinterberg blijft dicht bij Lucas en laat in volledig geloofwaardige (en daarmee uiterst ongemakkelijke) stappen zien hoe zijn vrienden hem langzaam maar zeker wegduwen. Lucas probeert iedereen wel uit te leggen dat er niets gebeurd is, maar niemand wil nog luisteren. Gaandeweg wordt Lucas steeds meer buitengesloten. Hij is in ieders ogen verworden tot een vreemdeling.  Mikkelsen werd dankzij zijn aangrijpende vertolking in 2012 in Cannes uitgeroepen tot beste acteur.

Na afloop van de film is er gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan, in een ontspannen sfeer en onder het genot van een drankje. Het nagesprek wordt geleid door Kees Waardenburg.

Indringende vragen zullen worden opgeroepen: Wanneer ben je vreemdeling? Wat doet het met je vreemdeling te zijn? Wie ervaar je als vreemdeling? Hoe voelt vervreemding(je buiten gesloten voelen, je bekeken voelen of anders zijn)? De woorden vreemdeling en vervreemding zijn van deze zelfde stam: wie vervreemdt eigenlijk van wie?

Vrijdag 27 januari 2017
Aanvang: 19.45 uur, inloop 19.30 uur
Toegangsprijs (incl. koffie en drankje): 7 euro of naar draagkracht
Aanmelding is niet nodig
Meer informatie: post@huisvancompassienijmegen.nl of 024-3228480 en vraag naar Pieter Poels

VERDER OP HET PROGRAMMA DIT SEIZOEN:

31 maart: A Separation, met inleiding van de Syrische schrijfster Daad Kajo