11 november: Filmavond ‘Damascus with Love’

13 oktober 2016

damascus-with-love
In het Huis van Compassie tonen we regelmatig films. Films met een hart en een ziel, die uitnodigen tot uitwisseling van gedachten. Thema van onze filmcyclus dit seizoen is “de Vreemdeling”. Op 11 november vertonen we ‘Damascus with Love’. Met inleiding en een nagesprek onder leiding van Ghiath Ghanem en Kees Waardenburg.

Damascus with Love (taal: Arabisch, Engelse ondertiteling) is een Syrische film uit 2010 geregisseerd door Mohamad Abdul Aziz. Een Joods Syrisch meisje staat op het punt om haar geboortestad Damascus te verlaten, maar komt terug van haar besluit als haar vader een geheim uit het verleden aan haar openbaart over een geliefde die dood werd gewaand. Het meisje ontdekt gaandeweg de mysteries uit het verleden, op zoek naar een andere kant van het magische Damascus, terwijl zij verliefd wordt op een christen die betrokken is bij de burgeroorlog in Libanon. Het meisje komt voor een moeilijke keus te staan.

Een verhaal over de bewoners van een stad waar lange tijd geen plek was voor discriminatie en uitsluiting, waar mensen met verschillende achtergronden vreedzaam met elkaar leefden.

Indringende vragen zullen tijdens de avond worden opgeroepen: Wanneer ben je vreemdeling? Wat doet het met je vreemdeling te zijn? Wie ervaar je als vreemdeling?  Hoe voelt vervreemding(je buiten gesloten voelen, je bekeken voelen of anders zijn)? De woorden vreemdeling en vervreemding zijn van deze zelfde stam: wie vervreemdt eigenlijk van wie?

U merkt het al: Wij allemaal kunnen vreemdeling zijn.

Tijdens de avond zullen ook vele Syrische mensen te gast zijn, evenals tolken Arabisch.
Na afloop is er gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan, in een ontspannen sfeer en onder het genot van een drankje.

Volgende filmdata:

27 januari:             Jagten van Thomas Vinterberg
31 maart:              Nader te bepalen

Aanvang:  19.45 uur, inloop 19.30 uur
Toegang:  GRATIS  (een bijdrage voor koffie en een drankje is welkom)
Meer info: 024 – 322 84 80