3 juni: ‘Verder in voetsporen van Alexander de Grote’

26 mei 2016

Alexander AfghanistanPiet Muller (bekend van o.m. de Raad voor Levensbeschouwing en Religie Nijmegen, ontvanger van de Ien Dalesprijs voor de Vredesverklaring van Nijmegen) presenteert op vrijdagavond 3 juni een diaklankbeeld en film met beelden en verhalen uit 1969 uit Iran, Afghanistan en Pakistan.

‘Verder in de voetsporen van Alexander de Grote’
In de zomer van 1969 trokken 12 studenten-scouts van De Argonauten in Hilversum – na een eerdere tocht in de voetsporen van Alexander de Grote door de landen van het Midden-Oosten – verder naar het Oosten, nu door Iran, Afghanistan en Pakistan tot de rivier de Indus. Daar maakte Alexander rechtsomkeert met zijn manschappen, die nu eindelijk eens naar huis wilden. Maar hijzelf zou daar niet meer komen: hij stierf op de terugweg…

Alexander de Grote maakte destijds, nu 2350 jaar geleden, deze tocht om de koning van Perzië te verslaan. Allengs veroverde hij het hele Perzenrijk en bracht zodoende het Westen naar het Oosten, maar ook kwam door zijn onderneming het Oosten nader tot het Westen.

Veel beeldmateriaal uit 1969 wordt nu voor het eerst in Nijmegen gepresenteerd. We komen in het Iran van de sjah, zien veel prachtig materiaal uit het nog niet omstreden Afghanistan en beelden uit het Pakistan van 46 jaar geleden. Diepgevoelde herinneringen…..

Er is o.l.v. Qader Shafiq een nagesprek met mensen uit het Midden-Oosten. Wat heeft de expeditie van de grote Alexander op politiek en cultureel gebied teweeggebracht? En wat voor ontwikkelingen zijn er geweest sinds 1969 tot nu? Hoe ziet de toekomst eruit?

Programma:

19.30 uur   zaal open

19.45 uur   welkom door Qader Shafiq van Bureau Wijland

introductie door Piet Muller

vertoning van het diamateriaal

20.30 uur    pauze

20.45 uur   vertoning van de film

21.45 uur    nagesprek

22.15 uur    einde

Gratis entree
Aanmelden is niet nodig
Nadere informatie: 024-3228480