22 mei: Verhalendag met thema ‘Gastvrijheid’

25 april 2016

verhalendagEen verhalenmiddag met als thema ‘gastvrijheid’ betekent een middag vol verhalen die voorbeelden geven van wat gastvrijheid is. Met verhalen die inspireren tot gastvrijheid. Die inspiratie is in deze tijd hard nodig. Verontrustende gebeurtenissen in de actualiteit wijzen ons er steeds meer op dat we ons moeten herinneren wat het betekent om gastvrij te zijn. Kom luisteren op zondagmiddag 22 mei!

‘Verhalen vormen gastvrijheid’

Steeds nadrukkelijker wordt er van onze maatschappij gevraagd dat verschillende mensen en groepen elkaar kunnen ontvangen. Dat we de deur voor elkaar blijven opendoen. Daar hebben we inspirerende voorbeeldverhalen voor nodig. Zodat we blijven onthouden dat we, ook op gebied van gastvrijheid, elkaar nodig hebben. Verhalen kunnen ons dat laten herinneren. Een goed verhaal kan ons leren om elkaar te verstaan en te begrijpen. Elk verhaal dat verteld wordt vraag immers ook om een heel specifieke, kernachtige vorm van gastvrijheid.

Een goed verhaal vraagt om een bijzonder moment van aandacht voor die ander. Het vraagt erom te luisteren en vooral, om open te ontvangen: de emotie, de boodschap, de kracht van het verhaal van die ander. Ook het vertellen van een verhaal is daarbij een vorm van oefening in gastvrijheid. Want zoals het een goed gastheer of –vrouw betaamt, opent ook een verteller met een goed verhaal de deur voor de luisteraar en zegt: ‘Kom binnen, mijn gast. Kom binnen, hier in mijn verhaal! Proef van mijn wereld, vlij neer bij mijn woorden. Kijk door mijn zinnen en bezie de wereld vanuit mijn ogen. Maar vooral, voel je heel erg welkom in dit verhaal!’

Programma:

13.00 uur: de middag wordt centraal geopend door kenner van de boeddhistische en hindoeïstische tradities, verteller Paul van de Velde, hoogleraar Aziatische religies aan de Radboud Universiteit.

Daarna drie rondes vertellingen:

o 13.45u – 14.30u: ronde 1
o 14.40u – 15.25u: ronde 2
o 15.35u – 16.20u: ronde 3

16.20 – 17.00 uur: informeel samenzijn

Drie vertellers:

o Keren Ora vanuit de Joodse traditie
o Daad Kajo, Syrisch schrijfster
o Maarten Hurts vanuit de Ba’hai traditie

Entree gratis!

De middag wordt georganiseerd door De Raad voor Levensbeschouwing en Religie Nijmegen (RLRN) en Huis van Compassie