17 november: Pater Damiaan, en zijn betekenis vandaag

10 november 2015

Pater Damiaan websitePater Damiaan de Veuster werd in 2005 gekozen tot de grootste Belg aller tijden. Ruim 125 jaar na zijn overlijden is hij nog steeds een inspiratiebron voor veel mensen. Waarom was en is Damiaan zo populair?

Hij heeft zich met tomeloze energie ingezet voor melaatsen. Toentertijd werden deze mensen als paria’s behandeld en afgevoerd naar het afgelegen eiland Molokai. Damiaan ging bij hen wonen, bouwde huizen, verbouwde voedsel, verbond hun wonden. Ondanks tegenwerking van zijn superieuren en de overheid wist hij een menselijke samenleving op te bouwen.
Op 49-jarige leeftijd stierf hij zelf aan melaatsheid. In de twee woorden: “Wij Melaatsen” gaf hij zijn totale verbondenheid met zijn medemensen aan. Altijd stonden kwetsbare mensen bij hem centraal en hij maalde er niet om welk geloof iemand had. Aan regeltjes had hij lak.

In een indrukwekkende documentaire wordt het leven van Damiaan geschetst: zijn worstelingen, zijn inzet, zijn gevecht tegen geestelijke en wereldlijke overheden. Jef Vermassen, de bekendste strafpleiter van België, leidt ons door het leven van Damiaan. Hans Lakwijk laat in een eenakter Damiaan zelf kritisch terugkijken op zijn heilig verklaring.

In deze tijd zou Damiaan het klooster hebben verruild voor het vluchtelingenpark Heumensoord. Frans Houtbeckers, die zich jarenlang heeft ingezet voor uitgeprocedeerde asielzoekers en oprichter is van Stichting Gast, wordt geïnterviewd door Piet Elands (medeoprichter Damiaan Centrum). Centraal staat de vraag of de betekenis van Damiaan ook in deze tijd doorwerkt
of kan doorwerken.

Locatie: Huis van Compassie, Groenestraat 170 in Nijmegen
Aanvang: 17 november om 20:00 uur (inloop en koffie vanaf 19.45 uur)
Entree: gratis, een vrijwillige bijdrage is welkom
Meer info: 024 – 322 84 80