25 september: KIJK MAAR filmavond met Le Havre

1 september 2015

Le Havre filmposterWe laten dit seizoen in het Huis van Compassie vier films zien die er volgens ons toe doen. Films met een hart en een ziel en met diepgang; films die uitnodigen tot uitwisseling van gedachten. Na de films is er daarom ook gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan, in een ontspannen sfeer en onder het genot van een drankje. Het nagesprek wordt geleid door Kees Waardenburg.

Le Havre
‘De werkloosheid in Finland en de mentale uitwerking daarvan zijn op dit moment zo hopeloos dat een film geen ander doel hoort te hebben dan die hopeloosheid vast te leggen en toch ook hoop te geven.’ Dat stelde Aki Kaurismäki in 1996 naar aanleiding van zijn film Drifting Clouds. Vervang ‘de werkloosheid in Finland’ door ‘de immigratiepolitiek in Europa’, en u heeft een goed idee van wat Kaurismäki’s Le Havre beoogt.

Zoals de titel doet vermoeden, verruilde de Finse regisseur het decor van zijn geliefde Helsinki voor het Franse Le Havre. Daar ontmoeten we Marcel Marx en zijn vrouw Arletty. Hun rustige wereldje, waarin Marcel zich overdag dienstbaar opstelt als schoenpoetser en ’s avonds laat verwennen door Arletty’s liefdevolle verzorging, wordt plotseling opgeschud. Arletty wordt ziek, waardoor Marcel voor zichzelf moet gaan zorgen en Marcel gaat zich bekommeren om de tienjarige illegale immigrant Idrissa , die aan het begin van de film met een groep lotgenoten in een container wordt gevonden.
Kaurismäki’s persoonlijke stijl scherpt de immigrantenproblematiek aan: de spaarzame dialogen en droogkomische acteerstijl; de decors die ondanks veel felgekleurde details grauwgrijs ogen; invloeden van de Amerikaanse film in de beelden en rock & roll op de soundtrack; en een tegelijkertijd nostalgische, humanistische en hardvochtige blik op de arbeidersklasse.
Zijn sprookjesachtige blik op hoe we als maatschappij om zouden kunnen — moeten? — gaan met immigranten, wordt afgezet tegen de harde realiteit die in echte nieuwsbeelden op tv-schermen in de achtergrond te zien is: rellen in opvangcentra voor immigranten. Zo bezien is Le Havre een modern sprookje: er is eens, in een land hier niet zo ver vandaan…

Vrijdag 25 september
Aanvang: 19.45 uur, inloop 19.30 uur
Toegangsprijs: 7 euro (inclusief koffie en drankje)
De hele serie:  20 euro
Gereduceerd tarief in overleg. Aanmelding is niet nodig.
Nadere informatie: post@huisvancompassienijmegen.nl of 024-3228480

27 november: Le Fils
22 januari:      One Day after Peace
18 maart:        Keuze volgt later, in overleg met         de filmbezoekers

FILMS IN HET HUIS VAN COMPASSIE:
Hoe je kijkt maakt uit wat je ziet
Samen met anderen zie je zelf meer.

 Zie www.cinema.nl voor nadere info over de films