Verslag Open Mic avond van 13 maart 2015

2 april 2015

Het was alweer de tweede vrijdag van de maand, tijd voor de Open Mic avond. Ondanks het feit dat het die dag vrijdag de dertiende was, deden zich er geen problemen voor. In plaats daarvan waren er talrijke mooie en bijzondere optredens.

Voor een volle zaal traden veel (oude) bekenden op.  Maar er waren ook nieuwe gezichten. De Troubadour Ben Dirks die we kennen van de vorige keer van het Genegenheidsduo. Deze avond trad hij alleen op. Hij begon met een klein Oudhollands liedje en begeleidde zichzelf op gitaar. Het liedje heette: Goede avond Speelman. Het publiek mocht meezingen en deed dat met enthousiasme. Voor het tweede stuk, een instrumentaal nummer,  hing Ben de mandola om. Het nummer heette Shearock Shore en deed aan Ierse volksmuziek denken. Het laatste liedje van Ben heette: de tijd heelt alle wonden (gevolgd door de woorden: maar waarom doet het dan nog zo zeer? Het litteken blijft).

Het volgende optreden was dat van Niek Edeling die vergezeld werd door twee trekharmonicaspelers die hij getroffen had bij de Oeverspelen in Lent: Gérard (Frans uitgesproken) en Gerard (Nederlands uitgesproken). Na een korte uitleg over de trekharmonica, een wisseltonig instrument, volgde er een melodietje uit Elst in de Betuwe, een walsje, met Niek op mondharmonica. Vervolgens speelde dit trio met Niek op Temple Frogs, een slaginstrument een Frans lenteliedje genaamd L’eau vivante. Daarop volgde een Tango uit Groesbeek. Na een weemoedig Zweeds lied getiteld Vem kan segla förutan vind besloten ze hun bijdrage met Waltzing Mathilda uit Australië waarbij Niek trom speelde.

Hierna zong het Syrische meisje Sarah (8 jaar) in het Arabisch a cepella een kinderliedje. Er was een flink applaus voor Sarah. Toen was het tijd voor iets geheel anders. Joke Poot is verhalenverteller, ze vertelt bijvoorbeeld verhalen bij de dagopvang voor ouderen. Deze vrijdagavond vertelde Joke het verhaal over de arme visser die met zijn vrouw in een varkenskot leefde. Op een dag ving deze visser een grote vis, een heilbot. Deze vis was een betoverde prins en vroeg aan de visser hem los te maken en terug te gooien in het water, waarna hij een wens kon doen. De vrouw van de visser wenste een huisje en dat kreeg ze. De vrouw deed steeds meer wensen die ingewilligd werden. De vrouw was nooit tevreden. Op een bepaald moment wilde ze dat de zon  , de maan en de sterren voor haar zouden buigen. Daarmee was ze te ver gegaan. Hun leven ging terug naar af, terug naar het varkenskot.

Daarna was er Salih de Turkse zanger die we kennen van vorige keren. Begeleid door Niek zingt Salih een tekst van Ferdi Tayfur waarbij hij in zijn eigen studio muziek gemaakt heeft. Het lied gaat over armoede, rijkdom en de maatschappij. Het Arabesk, Turkse Blues. Niek bespeelde een wavedrum oriental, waarop hij het geluid van een Turkse trommel, de darbuka gesampled had.

Na de pauze stelde Robert aan de hand van een paar filmpjes Quizvragen over bekende mensen en hij liet filmpjes zien over technologie nu en in de toekomst. Bijvoorbeeld de polsslag, het kloppen van het hart als alternatief voor een computerwachtwoord. Verdere nieuwe snufjes: het versturen van geur via een smartphone. Hij had het over GSM en straling. Ook kwam de sobere levensstijl van de armste president van de wereld, José Mujica in Uruguay aan bod. Vervolgens was het weer de beurt aan Anthoon Budel met een aantal interessante overwegingen over de liefde, met als titel: Aan elkaar doorgeven… Liefde wordt omschreven als vonk, vonkjes van liefdesvuur die wij aan elkaar kunnen doorgeven door gewoon even iemand gedag te zeggen, een hand te geven of een schouderklopje. Doorgeven van liefde betekent ook niet bang te zijn voor een ontmoeting, voor het ‘onbekende’ in de ander. Dit vuur van liefde dat we aan elkaar doorgeven bevrijdt ons van angst en geeft ons vreugde in het hart. Lees hier de gehele tekst: http://www.lalucas.nl/haard/vers_22.htm

Daarna droeg Anthoon een gedicht voor met als titel ,,Het Onze Vader in de  21ste Eeuw”.

Vervolgens  waren we met Thomas Rijniers weer terug bij de muziek. Begeleid door muziek uit een box en een tablet improviseerde hij op de hoorn. Vervolgens begeleidde Niek hem op wavedrum oriental bij weer een improvisatie. Als laatste artiest zong de zangeres Marion, begeleid door Niek een Afrikaans lied en daarna iets Indiaans. Tot besluit van een geslaagde en gevarieerde avond werd op het podium een chrysant aan alle artiesten uitgereikt.

Links

Ben Dirks: http://www.bendirks.nl

Anthoon Budel: http://www.lalucas.nl

Niek Edeling:https://www.youtube.com/user/NiekopTube