Verslag avond ‘In verbinding met Jeruzalem’

24 april 2015

verslag jeruzalem hugDe datum 16 april was bijzonder. Het was de dag waarop in Israel en daarbuiten de Jom Hasjoa, de herdenking van de holocaust plaatsvindt. De avond in het Huis van Compassie onder de titel ‘In verbinding met Jeruzalem’ werd dan ook begonnen met twee minuten stilte voor alle slachtoffers van de holocaust.

Rob Schrama was in Nijmegen om te vertellen wat hij onderneemt om Palestijnen en Israëliërs  tot elkaar te brengen. Van huis uit is Rob Schrama actie-kunstenaar. Hij maakt ook polyester wandplastieken. Hiermee financiert hij zijn actiekunst. Rob Schrama begint met plaatsen van zijn actiekunst binnen een historisch kader. Hij gaat terug naar de acties van Robert Jasper Grootveld de anti-rookmagiër bij het beeld van het Lieverdje op het Spui in de jaren ’60. ,,De verbeelding aan de macht”. De rookbom bij het huwelijk van prinses Beatrix. Pogingen om door kunstactie veranderingen in de samenleving te bewerkstelligen. Andere meer recente voorbeelden van zijn actiekunst zijn bijv. het project Eutopia, waarbij in de buurt van de Glienicker Brücke in Potsdam bij Berlijn met behulp van de Berlijnse brandweer een regenboog gecreëerd werd. En: Mediteren voor dierenleed tijdens de mkz-crisis bij het standbeeld ,,Us Mem” in Leeuwarden. Met zijn acties probeert hij iets in de media te bereiken. Het belang van de media voor actiekunst is groot. Rob liet een foto van de (inmiddels overleden) politicus Ariel Sharon op de Tempelberg in Jeruzalem. De Tempelberg opgaan was not done. Door deze actie, deze ongehoorde provocatie ontstond de tweede intifada. Geïnspireerd door z’n niet-joodse ouders die de oorlog hadden meegemaakt (,,Doe wat”, verzet je tegen onrecht) begon hij met mediteren op de daken van Jeruzalem voor de eenheid van de stad. Een ander project van Rob Schrama is het creëren van vrede onder een luchtpiramide van laserstralen van groen licht (de kleur van God) boven de oude stad van Jeruzalem. Dit project is nog niet gerealiseerd.

In 2007 vond de eerste Jerusalem Hug plaats. De wens naar vrede wordt uitgedrukt door mensen uit de hele wereld die naar Jeruzalem gaan en daar een Palestijn en een Israeli een hand geven. Zij lopen hand in hand rondom de stadsmuren van de oude stad begeleid door trommelaars en andere muzikanten. De Jerusalem Hug begint op een grasveld bij de Jaffa- Poort. Er zijn veel workshops. De stadsmuur wordt aangeraakt o.a. door een Syrisch-Orthodoxe priester. Er zijn veel kinderen, veel vrouwen. Volgens Rob Schrama is hier vrouwelijke energie nodig. Er zijn spontane omarmingen van Israeli’s en Palestijnen. De actie, de happening van Rob Schrama vindt plaats op de plek waar het conflict het grootst is. De status van Jeruzalem is moeilijk bespreekbaar voor Palestijnen en Israeli’s. De komende Jerusalem Hug vindt plaats op 28 mei. Een ander vredesproject van Rob is de Jerichon een lange-afstandsloop tussen Jericho en Jeruzalem die door de Wadi Qelt gaat. Tot besluit van zijn presentatie laat Rob door het publiek een grote cirkel maken. Iedereen geeft elkaar de hand. Iedereen geeft elkaar een knuffel. Een voorschot op de komende Jerusalem Hug van 28 mei.

Na deze boeiende presentatie door Rob Schrama verricht Piet Muller de opening van de fototentoonstelling over de Jerusalem Hug door een foto te onthullen.

Vervolgens leidt Kees Waardenburg de film One Day After Peace in. De film gaat over een Israelische moeder die haar zoon verliest door een Palestijnse sluipschutter. Ze vraagt zich af hoe de neerwaartse spiraal van geweld doorbroken kan worden. De Israelische moeder wil de sluipschutter vergeven, maar deze wil niets weten van contact. Ze gaat vervolgens naar het land waar ze oorspronkelijk vandaan kwam-Zuid-Afrika-waar ze contact heeft met daders en slachtoffers van de Apartheid om te zien hoe de verzoening na de Apartheid heeft plaatsgevonden.

In de film worden beelden uit Israel afgelost met beelden uit Zuid-Afrika. De Israelische vrouw spreekt met zwarte Zuid-Afrikaanse vrouwen waarvan de zonen verdwenen zijn. In de film komt de blanke Zuid-Afrikaanse Brigade Generaal Cronjé voor die geen berouw toont. Daarmee contrasteert Adriaan Vlok, een voormalige minister van het Apartheidsregime die aan een zwarte vrouw om vergiffenis vraagt. Een scène die je bijblijft. De laatste gedenkwaardige scène is die van de blanke Zuid-Afrikaanse vrouw die spreekt met de moordenaar van haar dochter en hem vergeeft. Zo kwam er een einde aan een diepzinnige avond.

En tenslotte nog hieronder de aankondiging van Rob Schrama van een voorlichtingsdag voor de Jerusalem Hug:

Wie gaat er mee naar Jeruzalem?

Voorlichtingsdag voor deelnemers “Jerusalem Hug”
Zondag 3 mei in Museumpark Orientalis bij Nijmegen

Op zondag 3 mei a.s. vindt er in het Museumpark Orientalis bij Nijmegen een informatiedag plaats voor allen die geïnteresseerd zijn om op 28 mei  in Jeruzalem de “Jerusalem Hug” bij te wonen.
In een grote Bedoeïenentent  ontvangt Rob Schrama iedereen die interesse heeft om dit jaar zelf naar dit vredesevenement  te gaan om persoonlijk een bijdrage te leveren aan het verzoeningsproces tussen Palestijnen en Israëliërs.

Al voor het 9e achtereenvolgende jaar reist deze Amsterdamse Vredeskunstenaar naar Jeruzalem, om daar, samen met vrienden en geïnteresseerden uit de gehele wereld, een hand te geven aan een Palestijn en aan een Israëliër, om vervolgens in een lange rij hand in hand rond de stadsmuren van de Oude Stad te lopen, begeleid door drummers en andere muzikanten.

Rob Schrama legt uit dat een reis naar Jeruzalem helemaal niet duur hoeft te zijn (een vliegticket is al vanaf € 210 te boeken) en dat de ‘Stichting Jerusalem Hug’ kan bemiddelen bij het vinden van een eenvoudig of meer luxueus onderkomen (vanaf €30 per nacht).  Rob Schrama biedt , samen met zijn Palestijnse en Israëlisch vrienden, ter plekke ook allerlei bijzondere excursies en bijeenkomsten aan, in Jeruzalem en in de Palestijnse gebieden, waar een doorsnee toerist nooit zou komen.

Wilt u meer weten over onze  unieke aanbieding om in de week van 24-31 mei enkele dagen of langer een unieke bijdrage te leveren aan Vrede tussen Palestijnen en Israëliërs?
Kom dan zondagmiddag naar de Bedoeïenentent  in het Museumpark Orientalis! Wij trakteren u op Arabische koffie en thee! Neem zelf wat lekkere hapjes mee om met elkaar te delen.

Plaats en Tijd:
Bedoeïenentent bij de “Romeinse Herberg”
Museumpark Orientalis
Profetenlaan 2
6564 BL Heilig Landstichting (bij Nijmegen)
Aanvang Bijeenkomst “Jerusalem Hug”: 14:00 uur.

Openingstijden Museumpark Orientalis:  zondag van 11.00 tot 17.00 uur.
Entree: Volwassenen (v.a.16 jaar)  €  9,50 p.p. Met Museumkaart gratis.
Bereikbaarheid: Vanaf Centraal Station Nijmegen: buslijn 3, uitstappen bij halte Museumpark Orientalis. Of buslijn 5 of 25 in de richting Groesbeek, halte Sionsweg.

Meer weten? (ook als u er die dag niet bij kunt zijn):
Rob Schrama
mail@robschrama.nl
tel. 06-46608660

www.jerusalemhug.org
“Like” ons op Facebook: https://www.facebook.com/hugjerusalem?ref=bookmarks