Verslag filmavond 28 november: Another Year

1 januari 2015

another year uitsnedeVoor een bijna volle zaal leidde Kees Waardenburg de film ‘Another Year’ kort in en vertelde iets over de werkwijze van regisseur Mike Leigh. Zijn aanpak is experimenteel. Hij laat zich leiden door zijn acteurs, die in de maanden voorafgaand aan de opnames al improviserend helpen het scenario tot stand te brengen.

De film laat verspreid over de vier seizoenen het leven zien van een echtpaar van middelbare leeftijd. Gerri is psychologe en Tom is ingenieur. Hun geregelde leven contrasteert met dat van hun vrienden, de eenzame en wanhopige Mary en Ken. Daarnaast is er hun zoon Joe, die op zoek is naar de juiste vrouw. De onmogelijkheid contact te maken van Mary en Ken wordt levensecht in beeld gebracht.

Wat of welke scène in de film heeft je geraakt ? Deze vraag kwam in het nagesprek o.l.v. Kees Waardenburg aan de orde. Op deze vraag kwamen de volgende antwoorden:

De indrukwekkende acteursprestatie van Lesley Manville (Mary) waarin ze de wanhoop en het onvermogen contact te maken laat zien.

De kleine dingen van het dagelijkse leven van Tom en Gerri, hun regelmatige bezoek aan de volkstuin, worden afgezet tegen het leven van de anderen.

Mary en Ronnie die op het einde in stilte contact maken.

Het gelukkige huwelijk van Tom en Gerri wordt geplaatst tegenover de alleenstaande Mary en Ken.

Een scène die indruk maakte was die waarin een wanhopige Mary onaangekondigd op bezoek op kwam, wat Gerri niet waardeerde en enige wrijving opleverde. Desalniettemin werd Mary ontvangen.

De film kan gezien worden als een hommage aan de mensen die gastvrijheid verlenen. De compassie, het mededogen van Gerri en Tom blijkt uit het feit dat ze mensen nemen zoals ze zijn en uit de gastvrijheid die ze verlenen aan mensen die het moeilijk hebben .

Wat is, tot slot, de boodschap van deze film? Tijdens het nagesprek werd het volgende antwoord gegeven:

Mensen hebben elkaar nodig. Tom en Gerri hebben ook Mary en Ken nodig. Iemand merkte op dat volgens Vincent de Paul (stichter van een katholieke orde en organisator van liefdadigheid) de armen onze leermeesters zijn. Op deze manier hebben wij elkaar nodig. Dat was een goede afsluiting van deze avond.